Kategoriarkiv: Evenemang

SävCon: spelsalong på gång!

Om lite drygt fyra veckor, på allhelgonahelgen, är det dags för årets upplaga av SävCon, Sveriges kanske mysigaste rollspelskonvent.

Nordnordost-gänget kommer arrangera spelsalong. Till skillnad från indierumsupplägget där fokus låg på en viss typ av spel så kommer vi nu ta med oss ett älsklingsspel var oavsett stuk.

Nåt som är sig likt är att det blir både drop-in och schemalagda pass som vanligt.

Hmm, vad är det för känsla som jag känner smyger sig in i magen? Jag tror det är pepp!

Queera spel på Luleå Pride

Nu har det blivit officiellt: Nordnordost kommer att finnas på plats på Luleå Pride för att prata om och demonstrera intersektionen mellan spel och genus,  sexualitet, identitet samt normer.

Luleå Pride är nästa helg: 13-15 juni, i och kring stadsparken i Luleå. Vi kommer att hålla två programpunkter på söndag eftermiddag. Den första är en föreläsning:

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
14.00-14.45 Queer speldesign
Spelindustrin är idag större än både musikindustrin och filmindustrin. Samtidigt är spel en performativ kulturform. Spel är något man gör, ett aktivt deltagande. Kom och lyssna på ett föredrag om queer speldesign. Varför är queer speldesign viktigt och vilka möjligheter finns inom spelmediet för att utforska frågor kring genus, sexualitet, identitet och normer? Föreläser gör NordNordOst, en grupp spelskapare och spelentusiaster baserade i Luleå.

Efter föreläsningen kommer vi att hålla en kortare spelsalong där besökare kommer att kunna prova några av de spel vi tagit upp i föreläsningen eller  bara fördjupa diskussionen:

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
15.00-17.00 Queer spelsalong
Efter föreläsningen Queer Speldesign finns det möjlighet spela spel i NordNordOsts spelsalong. Hos spelsalongen kan du testa spel med queertema och design. Men det finns också möjlighet att testa alla möjliga slags brädspel, kortspel eller rollspel. Alla som är nyfikna på spelhobbyn, älskar spel eller är nyfikna på queer speldesign är varmt välkomna.

Jag hoppas att vi syns där!

Två vårkonvent i Västerbotten

Västerbotten har en levande nördscen med många konvent som vi frodas i. I höstas besökte vi i vanlig ordning Sävcon och under våren ser vi fram emot årets upplagor av Femcon och Nordsken!

Femcon är ett uttalat feministiskt konvent, som anordnas av kvinnor, har äventyr skrivna av kvinnor och spelledare som är kvinnor, detta med syfte att lyfta fram och ge utrymme åt kvinnor i nördkretsar.  Utmärkt! Av oss kommer Elin att anordna och spelleda Apocalypse World och Malin spelleder skräckäventyret Hemvändare samt humorlajvet Det episka äventyret. Detta kommer bli fint! Femcon 2 anordnas i Umeå, på Ålidhem 7-9 mars.

Vårens andra konvent är Nordsken i Skellefteå, som är inne på sin fjärde upplaga. På den nyss släppta hemsidan kan man läsa att Nordnordost i vanlig ordning besöker, men inte med ett indierum, utan en spelsalong. Exakt vad ”spelsalong” ska innebära ska vi arbeta fram under våren. Nordsken anordnas i Skellefteå, 29-31 maj, och det kommer i vanlig ordning att finnas många saker man kan göra: för oss brädspelare lockar till exempel turneringarna i Ticket to Ride och Dominion.

Västerbottens nördscen är brokig, bred och frodig. Bejaka och njut av den!

 

Avsnitt 18 – Holmcon 2012

När jag var på Holmcon spelade jag in ett samtal med Ole Peder, Tomas, Magnus och Matthijs. Vi satt på verandan med ett gäng brädspelare, det blåste rejält, ljudkvaliteten är med andra ord fruktansvärd.

Avsnitt 18 – Holmcon 2012

Indierummet på Nordsken

Den 2-4 mars arrangeras Nordsken för första gången i Skellefteå! Nordsken är ett nystartat konvent – eller spelfestival, som arrangörerna kallar det – som har som målsättning att anordnas två gånger per år, på vintern och i början av hösten. Om några helger anordnas det för första gången!

Vi Nordnordostare tycker det är fantastiskt kul med konvent här uppe i yttersta Thule, så vi kommer åka ner och arrangera ett Indierum på konventet. Om inte golvplanen ändras kommer vi stå precis till höger om ingången, så vi blir svåra att missa! Som det ser ut kommer följande spel vara på menyn:

 • A Taste for Murder – mordmysterier på ett brittiskt gods på 30-talet.
 • The Committee for the Exploration of Mysteries – en grupp äventyrare berättar skrönor om sina äventyr, och alla försöker se till så att den version de kommer ihåg var den rätta.
 • The Daughters of Verona – improvisera en komedi i sann Shakespeare-anda, med förvecklingar, misstagna identiteter, och äktenskap i sista akten.
 • Den yttersta domen – science fiction i nådens år 2700 om religion och att kämpa för sin tro.
 • Dogs in the Vineyard – ni är Guds vakthundar i en vild västern som aldrig riktigt fanns, som vandrar från by till by för att blottlägga folkets synder, driva ut deras demoner och döma syndarna.
 • Fiasco – tragikomik om desperata människor som gör dumma saker och tvingas ta konsekvenserna; tänk Fargo, Burn After Reading, eller Snatch.
 • Panty Explosion Perfect – japanska gymnasietjejer med mentala krafter som måste tampas med lärare, klasskompisar, killar och demoner. Kanske världens bästa rollspel.
 • Zombie Cinema – världens bästa finska zombiefilmsrollspel.

Är det något spel som verkar intressant, som ni vill spela, eller som ni vill veta mer om? Lämna en kommentar så reder vi ut det!

Eftersom Indierummet bygger på drop-in behöver du inte anmäla dig i förväg för att spela med oss. Kom bara förbi vår alkov när du har tid och se om det finns någon att spela med; kan du få med dig några kompisar blir det betydligt lättare. Även besökare är välkomna att spela med oss, så du behöver inte ens vara anmäld till Nordsken!

Det jag tycker är speciellt spännande med Nordsken är att det har en bredd som få andra konvent i Sverige: rollspel, lajv, brädspel, figurspel, kortspel, föreläsningar, samt ett lan med en hel drös datorspelsturneringar. Ett sätt att fira spel i alla dess former och se hur nördandet förenar oss*. Arrangörerna har en spännande vision, och jag hoppas verkligen att Nordsken får växa till sig och blomma ut. Att ha ett konvent som Nordsken två gånger om året vore fantastiskt för den norrländska spelhobbyn.

Nå, hoppas vi syns i Schtaan! Det finns fortfarande tid att anmäla sig, så skynda på. Oavsett om vi syns eller ej, kom ihåg att spela djärvt.

Nu ska jag skriva äventyr till Den yttersta domen, så jag har något rykande färskt att presentera där nere.

* På det temat får ni inte missa senaste avsnittet av vår podcast, där Elin och Wilhelm snackar om olika sorters rollspel.

Länk
Nordsken – https://www.nordsken.se/

Avsnitt 1 – Entusiasm och ritualer

Hurra! Premiär! Avsnitt ett av vår Nordnordost-podcast går nu att ladda ner från länken längst ner i inlägget.

I avsnittet refererar jag till avsnitt 0, där jag pitchar spel inför SävCon XI.

Dessutom nämner jag Witch Quest, Polaris och Monty Python.

Lämna kommentarer så vi får något att prata om i avsnitt två.

Avsnitt 1 – Entusiasm och ritualer

Konventsentusiasm

Fast klockan har blivit mycket kan jag inte låta bli att sitta här och mysa. Konventslyckan har inte riktigt släppt än, och när jag snubblade in på Wilhems egen blogg och sökte mig bakåt i arkivet blev jag påmind om den fantastiska omgången av Medan världen går under som jag spelade under söndagen på 2010 års SävCon (det som alltså hölls i januari i år). Här hittar ni Wilhelms spelrapport på engelska.

Det var ett sånt spelpass som ibland får mig att känna att det är meningslöst att försöka berätta för folk om det man har spelat, för att orden gör det helt enkelt inte rättvisa. Ett sånt spelpass där alla vi som spelade hittade igen varandra, och det lilla vi gjorde var för sig blev en del av något mycket större. Ett spelpass där musik som bara beskrevs med ord blev levande och kunde beröra. Hu, jag får nästan gåshud av minnet!

Det här är långt ifrån enda gången jag fått uppleva ett fantastiskt spelpass på konvent. Nej, ärligt talat har jag nog fått de flesta av mina riktigt riktigt bra spelpass på konvent (eller i konventsliknande sammanhang, som våra egna små knytkonvent där vi testar nya spel). Hur kan det komma sig att det är så?

Jag har en mycket enkel teori: när folk har åkt på konvent och sätter sig för att spela spel är de ganska långt ifrån de vardagliga bekymren som alltid ligger närmare till hands när man spelar hemma vid köksbordet. På konventet har man istället undermedvetet vigt dagen eller helgen åt att spela redan på förhand, och då hänger man sig. Det är grogrund för en särskild entusiasm som jag personligen sällan upplevt hemmavid. Det är den som gör att jag älskar att spela på konvent.

Jag tror det här hänger ihop med det jag skrev i ett tidigare inlägg här på bloggen: att spelglädje och passion är viktigast när man visar upp spel på konvent.  Både entusiasm eller passion är nämligen smittsammaoch kommer det påverka dem du spelar med. Spelpasset blir automagiskt 1t6 snäpp bättre!

Indierummet på SävCon XI

Trots att vi kom hem från Sävar redan i söndags är det först nu vi hunnit landa och eftertanken satt in. För att hedra Anders avlidna SnöKon-mugg har jag fyllt min egna med rykande kaffe.

SävCon var väldigt trevligt iår. Anders delade ut beröm tidigare, men det är värt att nämna igen. Arrangörerna lyckades verkligen skapa ett bra konvent; jag såg inte en sur min på hela helgen. Min personliga höjdpunkt gällde sovsalen min: först skakade de fram en extra sal på fredag, där det dessvärre inte gick att släcka helt. När vi berättade på lördagmorgonen blev de förskräckta att vi inte sagt till dem tidigare och ordnade genast fram en ny. Det är otroligt kul att det finns ett så bra konvent här uppe i yttersta Thule.  Dubbelplusbra, kamrater!

Lejonparten av Nordnordost arrangerade Indierummet för tredje året i rad. I år var vi en särskilt diger skara: allt som allt ett dussin som spelledde eller hoppade in där det kunde fyllas ut. Tack vare att vi var så många hann vi hålla i 26 spelpass under helgen, utan att det behövde kännas stressigt!

Lite mer läsvänligt serverade vi följande under konventet:

 • A Taste for Murder – 4 pass
 • Zombie Cinema – 4 pass
 • Lady Blackbird – 3 pass
 • Mist of Life – 3 pass
 • Panty Explosion Perfect – 2 pass
 • Den yttersta domen – 2 pass
 • Snakes on a Plane – 2 pass
 • The Daughters of Verona – 1 pass
 • Witch Quest – 1 pass
 • Fiasco – 1 pass
 • Annalise – 1 pass
 • Trollbabe – 1 pass
 • In a Wicked Age – 1 pass

De gamla trotjänarna Zombie Cinema och Lady Blackbird fick bägge se mycket spel och det är troligt att de kommer att få se ännu mer. Det har snackats om att pensionera Zombie Cinema till fördel för ospelade spel – vi vill ju att folk ska upptäcka nya spel och spelsätt! – men vi låter nog gamlingen följa med ett tag till. Det är trots allt ett fantstiskt spel: enkelt, snabbt att lära sig och kräver inga förkunskaper. Vid ett tillfälle när spelledarna var slut gav Wilhelm spelet åt en grupp och sade åt dem att underhålla sig själva; fyra timmar senare kom de tillbaka, leendes.

Dessutom behöver vi nog inte oroa oss så mycket för att stagnera. Nykomlingen A Taste for Murder, som vi upptäckte och föll för i våras, fick mycket spel under helgen. Många fruktansvärda sanningar upptäcktes om brittiska överklassprättar under helgen och spelet fick ett gott mottagande. Av de tretton spel som spelades under helgen var åtta helt nya på menyn och ett kom i ny uniform (Panty Explosion Perfect, den reviderade utgåvan av världens kanske bästa rollspel (om man frågar Anders!)). En sån förnyelse ska vi inte fnysa åt!

Som Wilhelm nämnde i sin genomgång innan konventet var vi några stycken som tog med sig våra egna spel. David fick spelleda sitt Mist of Life tre pass, jag fick spelleda mitt Den yttersta domen två och Wilhelm spelade sitt The Daughters of Verona ett. Vi hade alla goda upplevelser och tar med oss dem. Glädjen hos spelare gör att det enklare att skriva vidare!

Nu blickar vi framåt. Nya spel läses in, andra skrivs och vi diskuterar hur vi kan göra nästa års Indierum ännu bättre. Tack för oss, men än viktigare tack till dig om du kom och spelade! Undrar du över något spel, så skriv en kommentar och fråga!

Känner du dig också peppad att skriva något kan du börja på ditt bidrag till Julscenariotävlingen på solvebring.se. Även indiespelledare planerar, de planerar bara annorlunda. Kom ihåg: skriv situationer, inte intriger; skapa en bas att utgå från och fråga dina spelare om vad som händer. Och över allt annat: spela djärvt!

Själv ska jag fylla på kaffekoppen och skriva lite spelledarråd.

Ännu ett gott con

Pust! Ännu ett konvent är över, och försöken att återhämta sig kan börja.  Årets SävCon har – som vanligt – varit bra. En lite mer överskådlig rapport om årets indierum kan ni nog vänta er i mitten av veckan, men jag måste få säga redan nu att jag har fått spela ett par riktiga toppenpass, och har varit bortskämd med att ha en skyhög lägstanivå också: alla var bra!

Nu ska jag dock inte sätta mig och skryta om mina spelpass (så mycket awesome ryms inte ens på den här bloggen!), utan jag tänkte bara få skicka några rosor till mina alldeles egna konventshjältar:

Mattias, som dök upp från ingenstans och varsamt hade samlat upp alla skärvor utom en från min favoritkonventsmugg, som jag förstås hade drattat i backen, innan jag ens kommit över chocken själv.

Kökschefen, gastronomgiganten, cafeteriakalifen Lloyd (med kumpaner) som gjort ett hästjobb med att se till att det funnits både matigt och sliskigt för hårt spelande konventsbesökare.

Och så slutligen, den eminenta Tjejligan (Jojjon, Malin, Lina) + Jessica som sammataget stod för 4 av årets 10 rollspelsarr, med en spännvidd från Warhammer 40K-mörs, via Discworld-kaos, till konventsklassikern Kult. Det är ovärderligt för hobbyn att ha engagerade och entusiastiska tjejer som skriver, spelleder och tar för sig i offentligare spelsammanhang. Ni finns där hemma, så det är klart ni ska synas på konventen!

Tack för era insatser, de gjorde min konventsupplevelse så mycket bättre!

Pust. Nu är det nog ett glas vatten till som gäller, och sedan efterlängtad nattsömn i min alldeles egen säng, med min alldeles egen yllefilt, och min alldeles egen manchesterhund.

Avsnitt 0 – Wilhelm pitchar spel

SävCon XI närmar sig med stormsteg och vi förbereder oss som bäst. Det blir ett stort gäng med spelledare som samlas i Indierummet för att köra spel. Vid senaste genomräkningen var det: A Taste for Murder, Fiasco, Lady Blackbird, Montsegur 1244, Panty Explosion Perfect, Witch Quest och Zombie Cinema. Dessutom kommer vi att köra några av våra egna spel: Den yttersta Domen, Mist of Life, Medan Världen Går Under och The Daughters of Verona.

Många spel inte sant? Kanske till och med några nya bekantskaper? Lyssna på min nyinspelade lilla podcast där jag pitchar spelen och få reda på mer.

Nu skall jag gå och ta en kopp genmaicha, man blir torr i halsen av att spela in.