Alla inlägg av Joel

Queera spel på Luleå Pride

Nu har det blivit officiellt: Nordnordost kommer att finnas på plats på Luleå Pride för att prata om och demonstrera intersektionen mellan spel och genus,  sexualitet, identitet samt normer.

Luleå Pride är nästa helg: 13-15 juni, i och kring stadsparken i Luleå. Vi kommer att hålla två programpunkter på söndag eftermiddag. Den första är en föreläsning:

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
14.00-14.45 Queer speldesign
Spelindustrin är idag större än både musikindustrin och filmindustrin. Samtidigt är spel en performativ kulturform. Spel är något man gör, ett aktivt deltagande. Kom och lyssna på ett föredrag om queer speldesign. Varför är queer speldesign viktigt och vilka möjligheter finns inom spelmediet för att utforska frågor kring genus, sexualitet, identitet och normer? Föreläser gör NordNordOst, en grupp spelskapare och spelentusiaster baserade i Luleå.

Efter föreläsningen kommer vi att hålla en kortare spelsalong där besökare kommer att kunna prova några av de spel vi tagit upp i föreläsningen eller  bara fördjupa diskussionen:

Stadsparken – Tältet – söndag 15/6
15.00-17.00 Queer spelsalong
Efter föreläsningen Queer Speldesign finns det möjlighet spela spel i NordNordOsts spelsalong. Hos spelsalongen kan du testa spel med queertema och design. Men det finns också möjlighet att testa alla möjliga slags brädspel, kortspel eller rollspel. Alla som är nyfikna på spelhobbyn, älskar spel eller är nyfikna på queer speldesign är varmt välkomna.

Jag hoppas att vi syns där!

Två vårkonvent i Västerbotten

Västerbotten har en levande nördscen med många konvent som vi frodas i. I höstas besökte vi i vanlig ordning Sävcon och under våren ser vi fram emot årets upplagor av Femcon och Nordsken!

Femcon är ett uttalat feministiskt konvent, som anordnas av kvinnor, har äventyr skrivna av kvinnor och spelledare som är kvinnor, detta med syfte att lyfta fram och ge utrymme åt kvinnor i nördkretsar.  Utmärkt! Av oss kommer Elin att anordna och spelleda Apocalypse World och Malin spelleder skräckäventyret Hemvändare samt humorlajvet Det episka äventyret. Detta kommer bli fint! Femcon 2 anordnas i Umeå, på Ålidhem 7-9 mars.

Vårens andra konvent är Nordsken i Skellefteå, som är inne på sin fjärde upplaga. På den nyss släppta hemsidan kan man läsa att Nordnordost i vanlig ordning besöker, men inte med ett indierum, utan en spelsalong. Exakt vad ”spelsalong” ska innebära ska vi arbeta fram under våren. Nordsken anordnas i Skellefteå, 29-31 maj, och det kommer i vanlig ordning att finnas många saker man kan göra: för oss brädspelare lockar till exempel turneringarna i Ticket to Ride och Dominion.

Västerbottens nördscen är brokig, bred och frodig. Bejaka och njut av den!

 

Indierummet på Nordsken

Den 2-4 mars arrangeras Nordsken för första gången i Skellefteå! Nordsken är ett nystartat konvent – eller spelfestival, som arrangörerna kallar det – som har som målsättning att anordnas två gånger per år, på vintern och i början av hösten. Om några helger anordnas det för första gången!

Vi Nordnordostare tycker det är fantastiskt kul med konvent här uppe i yttersta Thule, så vi kommer åka ner och arrangera ett Indierum på konventet. Om inte golvplanen ändras kommer vi stå precis till höger om ingången, så vi blir svåra att missa! Som det ser ut kommer följande spel vara på menyn:

 • A Taste for Murder – mordmysterier på ett brittiskt gods på 30-talet.
 • The Committee for the Exploration of Mysteries – en grupp äventyrare berättar skrönor om sina äventyr, och alla försöker se till så att den version de kommer ihåg var den rätta.
 • The Daughters of Verona – improvisera en komedi i sann Shakespeare-anda, med förvecklingar, misstagna identiteter, och äktenskap i sista akten.
 • Den yttersta domen – science fiction i nådens år 2700 om religion och att kämpa för sin tro.
 • Dogs in the Vineyard – ni är Guds vakthundar i en vild västern som aldrig riktigt fanns, som vandrar från by till by för att blottlägga folkets synder, driva ut deras demoner och döma syndarna.
 • Fiasco – tragikomik om desperata människor som gör dumma saker och tvingas ta konsekvenserna; tänk Fargo, Burn After Reading, eller Snatch.
 • Panty Explosion Perfect – japanska gymnasietjejer med mentala krafter som måste tampas med lärare, klasskompisar, killar och demoner. Kanske världens bästa rollspel.
 • Zombie Cinema – världens bästa finska zombiefilmsrollspel.

Är det något spel som verkar intressant, som ni vill spela, eller som ni vill veta mer om? Lämna en kommentar så reder vi ut det!

Eftersom Indierummet bygger på drop-in behöver du inte anmäla dig i förväg för att spela med oss. Kom bara förbi vår alkov när du har tid och se om det finns någon att spela med; kan du få med dig några kompisar blir det betydligt lättare. Även besökare är välkomna att spela med oss, så du behöver inte ens vara anmäld till Nordsken!

Det jag tycker är speciellt spännande med Nordsken är att det har en bredd som få andra konvent i Sverige: rollspel, lajv, brädspel, figurspel, kortspel, föreläsningar, samt ett lan med en hel drös datorspelsturneringar. Ett sätt att fira spel i alla dess former och se hur nördandet förenar oss*. Arrangörerna har en spännande vision, och jag hoppas verkligen att Nordsken får växa till sig och blomma ut. Att ha ett konvent som Nordsken två gånger om året vore fantastiskt för den norrländska spelhobbyn.

Nå, hoppas vi syns i Schtaan! Det finns fortfarande tid att anmäla sig, så skynda på. Oavsett om vi syns eller ej, kom ihåg att spela djärvt.

Nu ska jag skriva äventyr till Den yttersta domen, så jag har något rykande färskt att presentera där nere.

* På det temat får ni inte missa senaste avsnittet av vår podcast, där Elin och Wilhelm snackar om olika sorters rollspel.

Länk
Nordsken – https://www.nordsken.se/

Indierummet på SävCon XI

Trots att vi kom hem från Sävar redan i söndags är det först nu vi hunnit landa och eftertanken satt in. För att hedra Anders avlidna SnöKon-mugg har jag fyllt min egna med rykande kaffe.

SävCon var väldigt trevligt iår. Anders delade ut beröm tidigare, men det är värt att nämna igen. Arrangörerna lyckades verkligen skapa ett bra konvent; jag såg inte en sur min på hela helgen. Min personliga höjdpunkt gällde sovsalen min: först skakade de fram en extra sal på fredag, där det dessvärre inte gick att släcka helt. När vi berättade på lördagmorgonen blev de förskräckta att vi inte sagt till dem tidigare och ordnade genast fram en ny. Det är otroligt kul att det finns ett så bra konvent här uppe i yttersta Thule.  Dubbelplusbra, kamrater!

Lejonparten av Nordnordost arrangerade Indierummet för tredje året i rad. I år var vi en särskilt diger skara: allt som allt ett dussin som spelledde eller hoppade in där det kunde fyllas ut. Tack vare att vi var så många hann vi hålla i 26 spelpass under helgen, utan att det behövde kännas stressigt! Menyn såg ut som följer:

Lite mer läsvänligt serverade vi följande under konventet:

 • A Taste for Murder – 4 pass
 • Zombie Cinema – 4 pass
 • Lady Blackbird – 3 pass
 • Mist of Life – 3 pass
 • Panty Explosion Perfect – 2 pass
 • Den yttersta domen – 2 pass
 • Snakes on a Plane – 2 pass
 • The Daughters of Verona – 1 pass
 • Witch Quest – 1 pass
 • Fiasco – 1 pass
 • Annalise – 1 pass
 • Trollbabe – 1 pass
 • In a Wicked Age – 1 pass

De gamla trotjänarna Zombie Cinema och Lady Blackbird fick bägge se mycket spel och det är troligt att de kommer att få se ännu mer. Det har snackats om att pensionera Zombie Cinema till fördel för ospelade spel – vi vill ju att folk ska upptäcka nya spel och spelsätt! – men vi låter nog gamlingen följa med ett tag till. Det är trots allt ett fantstiskt spel: enkelt, snabbt att lära sig och kräver inga förkunskaper. Vid ett tillfälle när spelledarna var slut gav Wilhelm spelet åt en grupp och sade åt dem att underhålla sig själva; fyra timmar senare kom de tillbaka, leendes.

Dessutom behöver vi nog inte oroa oss så mycket för att stagnera. Nykomlingen A Taste for Murder, som vi upptäckte och föll för i våras, fick mycket spel under helgen. Många fruktansvärda sanningar upptäcktes om brittiska överklassprättar under helgen och spelet fick ett gott mottagande. Av de tretton spel som spelades under helgen var åtta helt nya på menyn och ett kom i ny uniform (Panty Explosion Perfect, den reviderade utgåvan av världens kanske bästa rollspel (om man frågar Anders!)). En sån förnyelse ska vi inte fnysa åt!

Som Wilhelm nämnde i sin genomgång innan konventet var vi några stycken som tog med sig våra egna spel. David fick spelleda sitt Mist of Life tre pass, jag fick spelleda mitt Den yttersta domen två och Wilhelm spelade sitt The Daughters of Verona ett. Vi hade alla goda upplevelser och tar med oss dem. Glädjen hos spelare gör att det enklare att skriva vidare!

Nu blickar vi framåt. Nya spel läses in, andra skrivs och vi diskuterar hur vi kan göra nästa års Indierum ännu bättre. Tack för oss, men än viktigare tack till dig om du kom och spelade! Undrar du över något spel, så skriv en kommentar och fråga!

Indierummet på SävCon XI, minus några bortfall.

Känner du dig också peppad att skriva något kan du börja på ditt bidrag till Julscenariotävlingen på solvebring.se. Även indiespelledare planerar, de planerar bara annorlunda. Kom ihåg: skriv situationer, inte intriger; skapa en bas att utgå från och fråga dina spelare om vad som händer. Och över allt annat: spela djärvt!

Själv ska jag fylla på kaffekoppen och skriva lite spelledarråd.