Sommarlovet är slut!

Nu när det tycks som om höstregnen vill göra intåg här i Umeå så är det hög tid att väcka bloggen ur dess sommardvala. Finns det då något bättre att göra än att tipsa om ett spel?

Archipelago II är skrivet av norrmannen Matthijs Holter, och det är hans försök att fånga känslan från Ursula K. Leguins böcker om Övärlden.  Tvåan på slutet betyder förstås att det är en uppdaterad och bättre variant det är frågan om.

Jag ska inte vara alltför utförlig om exakt hur spelet fungerar (det är fritt att ladda ner, så klicka på länken i slutet på inlägget bara!), utan bara nämna några av de saker jag är riktigt sugen på att få prova.

I Archipelago II så är varje spelare ansvarig för ett tema, och i praktiken något av en spelledare för just den saken, t.ex. magi. I övrigt finns det ingen enskild spelledare: man turas om att vara huvudperson, och de andra spelarna är i princip alla spelledare under tiden. Det gör förstås att man måste vara lyhörda för varandra, men det är också precis vad spelet går ut på. Ett av Holters främsta tips för att spela spelet är att spela långsamt, vilket på sätt och vis känns som något av ett utropstecken. Många av de spel vi sysslar med i Indierummet går ju trots allt ut på att komma igång fort, och sen kunna spela klart på några timmar med full behållning.

I spelet finns det ett antal fraser som kan användas av vem som helst, när som helst. Några exempel på dessa är: »Försök på ett annat sätt«, »Beskriv i detalj«, och »Det är nog inte riktigt så lätt«. Den första är nog min favorit. Den är till för att man ska kunna peka ut något som inte riktigt stämmer in i det vi kommit överens om. Om någon plötsligt säger att det börjar regna godisklubbor på alverna i Midgård så är det nog ett bra tillfälle att säga »Försök på ett annat sätt«. Att peka ut att något inte stämmer är förstås inte revolutionernade, men att göra det till en naturlig del i spelet tror jag avdramatiserar det hela ganska mycket. Det handlar alltså inte längre om att jag pekar ut att du gör fel, utan om att vi hjälps åt att nå dit vi har sagt att vi ska gå. Och det tycker jag är fint!

I sammanhanget Archipelago II måste jag också nämna Love in the Time of Seið, skrivet av Matthijs Holter och Jason Morningstar. Kort sagt är det ett färdigt scenario som bygger på reglerna från Archipelago, men där de har putsats lite ytterligare. Jag har själv köpt pdf-versionen (finns även som tryck) och känner hur det kliar i fingrarna att få prova. Vem kan låta bli att vara nyfiken på hur det ska gå för prinsessan, riddaren, jarlen, trollkonan och kungen när vi vet att en av dem är varulv, flera av dem har andra lojaliteter än vi trott, och knappt någon är kär i den de verkar…?

Jag måste förresten tillägga att all vinst från Love in the Time of Seið skänks till MAG, en organisation som sysslar med att röja undan minor många andra typer av vapen från konfliktområden. Kudos till Morningstar och Holter!

Det blir nog en spännande höst!

Archipelago II på bloggen Norwegian Style (snoka runt för fler smakprov på norska spel!)

Love in the Time of Seið på Lulu (pdf, tryck)

En reaktion på ”Sommarlovet är slut!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.