Kategoriarkiv: Spelmaterial

I Gudadrottningens klor

När ni återvände till Wolfwater för att besöka er mor Jocasta upptäcktes ni av stadens råskinn som tog er till fånga. Deras elaka skratt förutspår ett hemskt öde för er. Mama Olympia har blivit övertygad om sin egen gudomlighet och förbereder att kröna sig till gudadrottning. Under sin kröning skall hon utföra ett värdigt offer.

Kan ni fly gudadrottningens fängelsehåla och återfinna er mor? Kommer ni att ta med er någon? Vad kommer ni att få reda på om er själva? Låt oss ta reda på det.

”I Gudadrottningens klor” är ett rollspel, för 1-2 spelare och en spelledare. Det är skrivet för att snabbt ge nybörjare ett smakprov på vad rollspel är och ska förhoppningsvis kunna möta ett behov som vi har upplevt i våra spelsalonger.

Det tar 30 minuter att läsa och förstå, fem minuter att komma igång med och 15-60 minuter att spela, beroende på när ni vill bryta.

Reglerna bygger på Apocalypse World, av D. Vincent Baker och Meguey Baker.

Ladda ner spelet här: I Gudadrottningens klor

Lite pyssel till Evolutionens Barn

Ibland blir det till att gå över ån efter vatten. För drygt två år sen gjorde jag nya rollformulär och lite annat till Evolutionens Barn, men på senare tid har jag varit osäker på om jag hade dem kvar. Eftersom förra versionen av Rollspel.nu är läsbar nu för tiden så gick jag in där och kollade om jag kunde hitta inlägget där jag lagt upp sakerna. Jodå. Har legat i min dropbox hela tiden förstås.

För att jag inte ska glömma bort var de finns igen så lägger jag upp länkarna här nu. Det är är kort som sammanfattar dramareglerna med intro, upptrappning, avrundning och klimax (klipp, klistra och stoppa i plastfickor för Magic-kort!), det är nya rollformulär, och en liten sammanfattning av memplexreglerna. Här är direktlänkar till .pdf:erna:

Dramakort

Rollformulär och sammanfattning av memplexregler

Bara rollformulär

Archipelago i ny skrud × 2

Matthijs Holters fantastiska lilla spel Archipelago har kommit i en ny, mycket tillsnoffsad version. Det är Jason Morningstar (författaren till Fiasco) som inte kunde hålla fingrarna borta, utan istället gjorde ny fin layout och hörde sig för om olika spelares erfarenheter med spelet. Archipelago är alltså både snyggare och med fler råd om hur man spelar nu, och det är även en del annat smått och gott som fått små justeringar (bland annat har antalet resolutionskort ökat från åtta till 16).

Här hittar du nya versionen!

 

En annan som gett Archipelago en ny skrud, fast på ett helt annat sätt, är Jamie Fristrom. Han kläckte den fantastiska idén att göra förberedelserna till Vincent Bakers fina sword & sorcery-spel In a Wicked Age, men sedan spela med reglerna från Archipelago. Kombinationen har fått smeknamnet Wicked Archipelago och efter att ha fått spela två omgångar är jag riktigt fast. Det här tar jag med mig på konvent!

Här är inlägget på Story Games där Jamie presenterar Wicked Archipelago.

 

Jag blev så inspirerad av min första omgång Wicked Archipelago att jag inte kunde låta bli att skriva ett par orakel/mini-settings just för att spela det (de går förstås att använda till In a Wicked Age också, och lite vilket spel som helst om man har lust).

Det är City-States of Venus (äventyr på Venus inspirerade av Frank Frazettas bilder), City by the Sea (dueller, romantik och skumrask i en stad inspirerad av Ellen Kushners roman Swordspoint), och Crown of the Empire (vanligt stadsliv i den livsfarliga staden Altdorf från Warhammer Fantasy). Länkarna går direkt till pdf:er (mindre än 1 MB vardera).

Poängen med oraklen är att man drar fyra kort ur en kortlek, får fram några korta snuttar text som man sedan vaskar fram roller ur, väljer sina rollpersoner, ger dem ”bästa intressen” och börjar spela. Bästa intressen är inte riktigt samma sak som rollpersonens mål – det behöver inte vara saker som rollpersonen riktigt är medveten om – men saker som det vore bra för rollpersonen om de inträffade. De ska vara riktade till någon annan av rollpersonerna, vilket knyter ihop hela situationen fint.

Fler orakel hittar du på Abulafia!

Jag ser verkligen fram emot att få spela mer Wicked Archipelago, så jag lär vara snabb att föreslå det på SävCon som nu bara är några få veckor bort. Härligt!

Polaris på svenska

För länge sedan översatte vi Polaris till svenska och spelade det på SävCon, men sedan dess har filerna legat och samlat damm. Nu har vi fått tillstånd av Ben Lehman att lägga upp översättningen här på Nordnordost. Översättningen är väldigt översiktlig, och tjänar mest som guide när man redan har läst det riktiga spelet.

Mer information om Polaris finns på Bens sida www.tao-games.com

Polaris på svenska, regler

Polaris på svenska, rollformulär

Brittiska mord på svenska
— spelmaterial till A Taste For Murder

Som ni kanske vet har vi här uppe i nordnordost smak för att översätta saker och ting till svenska för att underlätta våra drabbningar med spelsugna konventsbesökare. Inför höstens SävCon satte vi tänderna i A Taste For Murder av Graham Walmsley, och har nu nöjet att dela med oss av resultatet.

Det är en pdf på tre sidor som innehåller rollformulär, den svara och den vita cirkeln, och tabellerna för väder, aktivitet i gruppscener och spektakulära rumsnamn. Kort sagt allt det man vill ha på spelbordet. Som bonus har vi klämt in reglerna för hur man löser lika slag på bladet med den svarta och vita cirkeln. Kom ihåg att de bara behövs om de som slagit lika inte är överens om vad som ska hända!

En smygtitt på materialet till A Taste For Murder

”Tabellerna sa du? Men det är ju bara väder man slår för i det här spelet!” Ja, vanligtvis. Men vi har gjort så att vi har slagit fram både väder och aktivitet för gruppscener de gånger vi spelat. Ibland kan det bli lite konstigt, men oftast finns det något bra sätt det passar ihop på. Hagel + krocket? Ojoj, matchen blev nog avbruten. Bäst vi skyndar oss in!

Spelmaterial på svenska till A Taste For Murder (pdf)

 

Svenskt spelmaterial
till Montsegur 1244

Nu finns det spelmaterial till Montsegur 1244 på svenska att ladda hem från spelets hemsida! Det är Wilhelm som har översatt och jag som har knåpat ihop korten. Än så länge finns akt-, scen-, historie- och rollpersonskort tillgängliga och faktablad kommer att finnas där så småningom också.

Vi gjorde förstås arbetet för vår egen skull, när vi ville erbjuda Montsegur på SävCon, men Frederik som har skrivit spelet erbjöd sig att ge dem en plats på sin sida ifall fler skulle vara intresserade. Bara roligt att få dela med sig säger jag. Tack Frederik!

Direktlänk till spelmaterialet (pdf, ca 5,7 MB)

»Kortene ser jo flotte ut!«
— Spelmaterial till Archipelago II

Det är dags för en premiär här på bloggen: jag ska bjuda på lite spelmaterial. När jag bloggade om Archipelago II härom dagen så nämnde jag inte de kort som man kan använda till spelet. Dessa är resolutionskort (svarar på om en rollperson lyckas eller inte med nåt den försöker uppnå) och ödeskort (läses och tolkas i början av en scen för att se vad ödets nycker kan tänkas medföra).

Jag har översatt dem, samt de olika fraserna man använder i Archipelago, till svenska och sammanställt en pdf med alla kort man kan tänkas behöva.

Jag gjorde det mest för eget bruk, men det är roligt att få dela med sig också. Därför skickade jag ett mail till Matthijs Holter och frågade om jag fick posta dem här, och det fick jag gärna göra. »Kortene ser jo flotte ut!« tyckte Matthijs. Vad tycker du? Så här ser de ut:

Kort till Archipelago II

Om du vill ha riktigt snitsiga kort så ska du:

  • skriva ut de sex sidorna enkelsidigt
  • klippa ut korten
  • vika dem på mitten och limma ihop halvorna med lite tunn kartong mellan
  • stoppa dem i kortkondomer (det vill säga sådana plastfickor som man använder till kortspel, exempelvis Magic)

Jag gjorde klart mina kort igår kväll och de blev riktigt bra. Nu är det din tur!

Archipelago, spelmaterial (pdf, mindre än 1 MB)